Als je niet eerder op Texel bent geweest, ben je vast benieuwd wat je gezien moét hebben. We zetten de highlights voor je op een rijtje. Ook als je deze hebt afgevinkt blijft er nog veel te zien en te ontdekken op het eiland. Leuk voor een volgend bezoek!
Eiland in zicht
Ook al duurt de overtocht maar twintig minuutjes, het is de moeite waard om even uit de auto te gaan. Beide veerboten hebben op de bovenverdieping een groot buitenterras. Vanaf hier zie je het eiland steeds dichterbij komen. Je krijgt meteen het eiland- én vakantiegevoel.
De vuurtoren
Je kent 'm misschien al wel van foto's: de rode toren op het noordelijkse puntje van het eiland. De vuurtoren is nog steeds in bedrijf, als baken voor de scheepvaart. Je kunt via het strand een leuke wandeling eromheen maken. De vuurtoren is ook geopend om te beklimmen (aanrader). De 118 treden brengen je bij het panaromabalkon. Vanaf hier heb je uitzicht over Texel, Vlieland, de Waddenzee en de Noordzee. Super mooi!
Zeg je Texel, dan hoor je vaak 'Ecomare'. Dit is de zeehondenopvang in de duinen bij De Koog. Je kunt hier de zeehonden bekijken die zijn gevonden op het strand. De gewonde en verzwakte zeehonden worden hier opgevangen, net zoals de 'huilers' (jonge zeehonden die hun moeder zijn kwijtgeraakt). Ecomare zorgt voor de dieren totdat ze sterk genoeg zijn om weer terug te gaan naar zee. Naast de zeehondenopvang heeft Ecomare een uitgebreid zee-aquarium en verschillende exposities. Je kunt hier veel leren over het leven in de zee.
De zonsondergang op het strand bekijken is magisch. Je ziet de zon letterlijk in de zee zakken. Is het een zonnige dag? Reserveer dan een plekje voor het diner bij een strandpaviljoen. Dan kun je de zonsondergang bekijken vanaf het terras. Proost!
Schapen
Al vanaf oudsher wordt Texel het schapeneiland genoemd. Het eiland kent in het voorjaar zelfs meer schapen dan bewoners. Vanaf begin maart t/m de zomermaanden lopen overal over het eiland lammetjes met hun moeders in de wei.
Bij Schapenboerderij Texel kun je (tegen betaling) een kijkje nemen op de boerderij en mag je lammetjes knuffelen. Met een beetje mazzel zie je hier net een lammetje geboren worden.
De Slufter
Dit is een uniek natuurgebied op het eiland. Door een vroegere dijkbreuk is dit natuurgebied in verbinding gekomen met de zee. Alle planten die hier groeien zijn bestand tegen zoutwater. In de winter loopt dit gebied regelmatig vol met water. De zee komt dan tot onderaan de trap.
Texel vanaf het water
Wil je het eilandgevoel ervaren? Ga dan mee met een tocht op de Waddenzee. Je ziet het eiland zo vanuit een heel ander perspectief. Vanuit Oudeschild vertrekken verschillende 'rondvaart'boten. Wij raden 'De Vriendschap' aan, deze vertrekt vanuit De Cocksdorp. Vanaf het strand loop je over een houten brug naar de boot. Een avontuurlijk uitje.
De oude dorpskernen
Texel kent een lange historie. Elk dorpje heeft daardoor zijn eigen karakter. Leuk om even doorheen te rijden of te fietsen. Zo vind je in Oosterend nog een echt oude dorpskern rondom de kerk. De Ruyterstraat in Oudeschild is een lange straat onder de dijk, met historische panden en een molen op de achtergrond. In de Herenstraat in Den Hoorn hebben de bijzondere panden een bordje op de gevel, met informatie over de geschiedenis. Zo vind je hier nog een Walvisvaardershuisje in originele staat.
Texelse producten
Van asperges tot bier en van schapenkaas tot oesters: nergens vind je zoveel lokale producten als op Texel. Dat moet je natuurlijk proeven! Bij veel restaurants kun je kiezen uit allerlei gerechten met deze Texelse producten. Wil je zien waar het wordt gemaakt en het kopen voor thuis? Bezoek dan de (boerderij)winkels, volg een rondleiding of ga op zoek naar een delicatessewinkel. Onze favorieten:
In dit museum kun je kennismaken met de rijke historie en cultuur van Texel. Leven met én van de zee brengt zo zijn uitdagingen met zich mee. Dat zie je in dit museum goed terug. Van de VOC-tijd, tot ambachten en het jutten. Op het buitenterrein staat een oude molen, kun je binnenkijken in authentieke Texelse huisjes en struinen tussen strandvondsten. Er is een expositie rondom eeuwenoude vonsten en je kunt zelfs een jurk zien, die na 400 jaar van de zeebodem is opgedoken.
Een echt stukje authentiek Texel vind je in het gebied 'De Hoge Berg'. Zoals de naam al doet vermoeden ligt hier ook het hoogste punt van het eiland. De landerijen kennen hier veel hoogteverschil en zijn afgebakend met gestapelde graszoden: tuunwallen. In dit gebied worden vooral schapen gehouden, die in de lente lammetjes krijgen. In de weilanden staan halve schuren. De open kant is gericht op het oosten, omdat de wind het minst vanuit die kant komt. Zo'n halve schuur noem je een 'boet' en vind je alleen op Texel. Tussen de tuunwallen liggen smalle wandelpaden. Leuk om hier even een korte wandeling te maken.