Het dorp Den Hoorn ademt historie. Het is een dorp waar boeren, kunstenaars en rustzoekers wonen en dat maakt het dorp een unieke plek waar met zorg voor de omgeving wordt geleefd. Je vindt hier unieke plekjes die je niet wilt missen tijdens je vakantie op Texel.
Tip: neem kleingeld mee als je naar Den Hoorn toe gaat. Bij stalletjes langs de weg kun je eieren, bloembollen en groenten uit eigen tuin kopen.
De fotogenieke kerk
"Een kerk staat toch midden in het dorp?" Dat is vaak wel zo. En dat was vroeger ook zo bij deze kerk. Sinds het bouwjaar 1450 heeft deze kerk veel verschillende tijden meegemaakt. Na de bloeiberiode van het beloodsen van schepen kwam er leegstand in de huizen rondom de kerk. Deze zijn gesloopt. Het dorp is verder opgebouwd ten zuiden van de kerk.
De kerk is een geliefd gebouw bij fotografen en een populaire trouwlocatie. In de zomer kun je de kerk bezoeken op woensdag en donderdag, van 11 tot 16 uur.
Deze markt is zeer geliefd, maar ondanks dat kun je hier vaak pareltjes vinden. In de vijf voormalige bollenschuren en op het buitenterrein vind je ongelofelijk veel verschillende rommeltjes. Texelaars brengen hier hun overbodige spullen. Servies, LP’s, spelletjes, meubels, kerstdecoratie: je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het hier. De prijs wordt door de vrijwilligers ter plekke bepaald en is nooit commercieel. De opbrengst gaat naar het Hoornder kerkje. Deze markt is elke maandag van 11 tot 16 uur, ook bij slecht weer.
Het beste kun je de auto of fiets parkeren en wandelend het dorp bekijken. Diek, de Herenstraat, de Kerkstraat en Klif zijn de nog echt oude straatjes. Tussen de modernere huizen staan veel monumentale panden uit de tijd van de loodswezen. Op die gevels staan kleine bordjes die je meer over het verleden vertellen.
Selfservice in een schapenboet
Een plekje waar hordes mensen voorbij fietsen zonder te weten wat ze missen ;-) Vanaf het fietspad aan de Rommelpot zie je in het land een oude schapenboet. Via het wandelpad kom je er. De deur is vrijwel altijd geopend. Binnen kun je zelf een kopje koffie of thee maken. Vanuit de oude stalramen kijk je op de rand van het dorp Den Hoorn. Binnen zijn bankjes om op te zitten en buiten staat een picknicktafel. Op deze plek realiseer je je dat er niet veel nodig is om geluk te voelen. En voor de prijs... kun je gerust nog een kopje koffie kopen.
Bovenop een duin staat nog een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Deze is vrij toegankelijk. De bunker is gebouwd als commandopost. Door de kijkruimte heb je nu een prachtig uitzicht over het duingebied van Den Hoorn.
Als je oog er niet op valt, dan rijd je deze plek sowieso voorbij. Achter een poort op Diek in Den Hoorn is een verstopte kerk uit 1660. Deze is gebouwd als schuilkerk, in de tijd dat de Doopsgezinde gemeente hun geloof nog niet vrij kon uitoefenen. Nu vind je er een verborgen pareltje. Via een oud paadje met aan beide kanten een goed onderhouden tuin, wandel je naar de achtertuin van Diek 11. De kerk heeft een culturele bestemming gekregen en is daardoor regelmatig in gebruik als expositieruimte. Achter de kunstwerken zie je nog herkenbare elementen van een kerk, zoals een kansel.
Als je binnenstapt voel je gelijk dat je terug gaat in de tijd. In dit huisje uit 1729 heeft het gezin van een walvisvaarder gewoond. Dankzij de goede vangsten hebben zij, en de latere bewoners, hun sporen nagelaten in de vorm van een prachtig interieur.
Door de eigenaren wordt dit huis gebruikt als vakantiehuis. Dat merk je totaal niet als je binnen bent, het huisje is echt een museum. Op bepaalde dagen in het jaar is het huisje geopend voor bezoek.
Brood, ijs, yoghurt, taart, groenten: alles wordt hier zelf gemaakt, is biologisch en vol van smaak. In het lunchcafé kun je de eigen producten proeven en kopen om mee te nemen naar huis. Je mag op het erf van deze zorgboerderij vrij rond lopen. Op het achterterrein is een labyrint van stenen (vinden kinderen geweldig), kun je een kijkje nemen bij de varkens en in de moestuin. De kippen lopen hier vrij rond en als er kalfjes zijn mag je ze aaien.
Midden in het dorp staat een oude schuur. Al jaren is deze schuur overdag geopend als 'boekenschuur' en kun je er de meest uiteenlopende boeken vinden én kopen. Neem wat kleingeld mee en ruil het om voor een stapeltje boeken om te lezen tijdens je vakantie.
De zandgronden rondom Den Hoorn zijn uitstekend voor het kweken van bloembollen. Je vindt hier dan ook nog meerdere bollenboeren. In het voorjaar is Den Hoorn omgeven door bloeiende velden. Dat begint met narcissen en daarna volgen de hyacinten en tulpen. De bollenvelden zijn vooral te vinden aan de zuidwestkant van Den Hoorn.
Hét Michelinsterrestaurant van Texel
Dat Den Hoorn een bijzonder divers dorp is, dat heb je vast al gemerkt. Wist je dat het enige én eerste Michelinsterrenrestaurant van Texel hier is gevestigd? In de Herenstraat kun je jezelf culinair in de watten laten leggen bij BijJef. Met een moestuin met uitzicht op de kerk en een keuken vol Texelse ingrediënten, ben je hier verzekerd van een unieke culinaire avond. Is een diner je te veel? Je kunt hier ook ontbijten of lunchen op Michelinster-niveau.
Den Hoorn ligt tegen het duingebied aan en is omringd door prachtige natuur. We vertellen je waarom je deze unieke gebieden wilt zien:
De Bollekamer Tussen strandpaal 9 en strandpaal 12 heet het duingebied: De Bollekamer. Tijdens je wandeling kun je wilde koeien of paarden tegenkomen. Tegen eind augustus/begin september kleurt hier de heide helemaal paars. De paarse gloed over het gebied geeft een prachtig gezicht.
De Hors Hier kun je nog echt verdwalen. Het beste kun je parkeren bij de laatste parkeerplaats aan de Mokweg. Je kunt dan tussen de horsmeertjes door het pad door het duingebied volgen. Dit natuurgebied is uitgestrekt en loopt tot aan het strand. Je kunt ook via het strand weer teruglopen naar Paal 9 voor een pauze bij het strandpaviljoen.
Wandelpaden door het boerenland Door de agrarische vereniging De Lieuw zijn er verschillende wandelingen vanuit Den Hoorn uitgestippeld. Deze routes gaan letterlijk buiten de gebaande paden, want dankzij de samenwerking met agrariërs, mag je ook over opengestelde delen van hun land lopen. Bekijk de 3 wandelroutes >