Skip to main content

Duurzaamheid: dit doen wij

Wij houden van de natuur en willen graag een duurzaam steentje bijdragen voor nu en de toekomst. Als de derde generatie voelen wij ons ook verplicht het bedrijf klaar te maken voor de toekomst en onze ecologische footprint te verkleinen. Bij elke keuze die we maken proberen we die zo duurzaam mogelijk - en met respect naar de natuur - te maken.

Liever lokaal
In onze bedrijfsvoering werken werken we met zoveel mogelijk Texelse bedrijven. Dit vinden we niet alleen leuk, maar komt ook ten goede voor de lokale economie. Zo wordt ons beddengoed opgehaald, gewassen en gestreken door een samenwerking met bedrijven uit Den Burg en Den Helder. En werken we van de boekhouder tot de loodgieter met Texelse partijen. 

Ecologisch schoonmaken
We maken de huizen schoon met ecologische schoonmaakmiddelen. De reinigingsmiddelen zijn goedgekeurd door Green Key. Het afwasmiddel, de handzeep, de allesreiniger en de toiletreiniger zijn ook ecologisch. De flacons vullen we bij, waarmee we onnodig plastic afval voorkomen. Voor het wassen van de keukendoeken en onze schoonmaakdoeken gebruiken we uiteraard ecologisch wasmiddel.

Texelse energie
De houten lampen op ons erf zijn afhankelijk van de zon. Het gras en de planten besproeien we niet. Op Texel mag je namelijk niet met grondwater besproeien en met kraanwater beregenen vinden we zonde. De planten en het gras groeien van de regen die er valt en de zon die schijnt. Het kan daarom goed zijn dat ons gras in de zomer, net zoals in de duinen, niet frisgroen is.

Geen onnodig verbruik
We vervangen alleen iets als dat echt nodig is, om zo onnodig afval te voorkomen. We vervangen bijvoorbeeld niet uit voorzorg de batterijen van de afstandsbedieningen of de bedlampjes. Is er een batterij of een lampje leeg? Laat het ons weten, dan vervangen we deze. Op onze CV-kachels zit een energiesparende stand (de ICY thermostaat) en al onze verlichting is uiteraard LED en buiten voorzien van een timer of schemerschakelaar.

Inheemse beplanting
Voor de voortuin hebben we gekozen voor planten die het op zandgrond het beste doen. Dat is helmgras, heide, dennen en campanula (grasklokje). Deze planten groeien even verderop vrij in de natuur en heel vroeger groeide het ook op deze plek al, toen ons erf nog duinen was. Ze hebben geen water of kunstmest nodig. Om ongewenst onkruid op de terrassen te voorkomen, hebben we de nieuwe tegels gevoegd. Zo hebben we op het erf geen bestrijdingsmiddelen nodig. De planten in de bakken op het erf bewateren we met opgevangen regenwater. 

Waterbesparing
Onze kranen en douchekoppen zijn waterbesparend. Ze zijn zo afgesteld dat in de douche maximaal 7 liter per minuut wordt gebruikt en bij de andere kranen maximaal 3,5 liter. Ter vergelijking: een reguliere douchekop verbruikt al snel 10 liter per minuut en een regendouche minimaal 15 liter per minuut. 

Voorkomen van onnodig afval
Heb je iets gekocht dat je niet meer mee naar huis kunt of wilt nemen? Zoals koffiefilters, kruiden, enz. Als we het tijdens de schoonmaak vinden gooien we het niet weg. We laten het staan voor de volgende gasten en onaangebroken verpakkingen leveren we in bij de Voedselbank of het weggeeefkastje in Den Burg.

Afval scheiden
We scheiden al ons bedrijfsafval en voeren het gescheiden af. Help je mee door je afval in de juiste afvalzak en container te plaatsen? In het huis kun je plastic-, bio- en restafval inzamelen. Op het parkeerterrein zijn ook containers voor papier/karton en glas. Statiegeld flessen en blikjes kun je in de aparte container inleveren, het statiegeld gaat dan naar het goede doel: Roparun Texel. 

Green Key Goud
Onze duurzame keuzes hebben ertoe geleid dat we sinds 2022 het Green Key Goud keurmerk mogen dragen. Daar zijn we heel trots op! Elk jaar komt er een keurmeester langs om ons hele bedrijf en de installaties te keuren.

Waddengoud keurmerk
Wij zijn sinds 2022 een ‘Waddengoud accommodatie'. “De vernieuwingsslag naar duurzaamheid, lokale producten voor inrichting en natuurlijke uitstraling maakt dat dit bedrijf, zeker gezien ook de toekomstplannen een voorbeeld is.”, aldus de keurmeester van Waddengoud.  

Wekelijks vragen we ons af hoe iets duurzamer kan en onderzoeken we de mogelijkheden. Elk stapje richting een duurzamere bedrijfsvoering is er weer één. Zo reinigen we gebruikte afwasborstels om te kunnen hergebruiken. Worden gebruikte Nespresso cups door ons ingezameld en gretourneerd, zodat Nespresso ze recyclet. 

Contact

Stay in touch

We regularly send out a newsletter (in Dutch) with great information and offers, sign up below:

Pay safely via

Ideal
Sofort
PayPal
Bancontact
Maestro
American Express
Visa